Jak przechowywać warzywa i owoce

Lato obfituje w świeże warzywa i owoce. Co można zrobić, aby po zakupie przetrwały jak najdłużej? Oto kilka pomocnych porad:

  • warzywa i owoce przechowuj osobno, bowiem sąsiedztwo owoców i wydzielane przez nie gazy przyspieszają dojrzewanie warzyw. Wyjątek – awokado, banan – jeśli chcesz uczynić je bardziej miękkimi, warto położyć je w towarzystwie jabłek lub melonów (awokado można dodatkowo owinąć w szary papier),
  • myj produkty dopiero przed samym użyciem,
  • w lodówce trzymaj cukinie, bakłażany, brokuły, kalafiora, seler, a z owoców – jagodowe (maliny, borówki, jagody, truskawki),
  • aby spowolnić dojrzewanie warzyw korzennych, przed włożeniem do lodówki odetnij “ogonek” przy naci,
  • pomidory przechowuj w temperaturze pokojowej – zimno zaburza strukturę ich komórek przez co tracą jędrność,
  • cytrusy trzymaj w temperaturze pokojowej,
  • ziemniaki lubią ciemne i chłodne przestrzenie, nie służy im towarzystwo cebuli,
  • cebule lubią temperaturę pokojową, bez dostępu do słońca, spotkałam się z patentem trzymania powieszonych w rajstopach, pooddzielanych od siebie supełkami,
  • czosnek trzymaj w chłodnym i ciemnym miejscu,
  • warzywa liściaste trzymaj w lodówce – możesz włożyć papierowy ręcznik, aby chłonął wilgoć,
  • warzywa potrzebują oddychać – jeśli przechowujesz je w foliowych workach, zrób w nich dziurki, nie zamykaj też szczelnie plastikowych pojemników.

Udostępnij
Przypnij
Szepnij
KOMENTARZE

Co myślisz o artykule?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *