Powrót

Kuchnia roślinna – 4 kroki

kuchnia roslinna resibo kosmetyki weganskie

Kuchnia roślinna staje się coraz bardziej popularna. Tymczasem dla wielu z nas jedzenie mięsa to coś, z czym mamy do czynienia od dziecka. Jesteśmy od małego przyzwyczajeni do schabowego z ziemniakami i surówką. No, taką nie za dużą porcją tej surówki 😉 Mięsne dania to często nasze smaki dzieciństwa. A jak można walczyć ze smakami dzieciństwa? I czy w ogóle się da? Da się! I można. A nawet trzeba i warto, bo kuchnia wegańska jest bardzo zdrowa, a w dodatku naprawdę pyszna. Podpowiem Wam cztery naprawdę małe i łatwe do wykonania kroki.

Krok 1 – Zrób wegańską wersję swojego ulubionego dania

To chyba najprostszy krok, jaki możemy zrobić. A przecież nawet najdalsza podróż zaczyna się od małego kroku. Pomyśl, jakie jest Twoje ulubione danie – takie, którym nigdy się nie możesz najeść? Może to pizza? Wspaniale, bo już samo ciasto na pizzę jest wegańskie. To mąka, woda, drożdże i odrobina soli. Sos do pizzy też jest wegański. To pomidory, cebula, czosnek, bazylia i przyprawy. Na pizzę nałóż dowolne roślinne dodatki. A ser? Hmm… wiadomo, że ten ciągnący się przy odrywaniu każdego kawałka jest najlepszy. Co z tym zrobić? Kupić wegański ser do pizzy! W Internecie jest już pełno takich produktów. Podobnie jak pomysłów na „weganizację” kuchni.

Krok 2 – Stopniowo eliminuj z diety produkty odzwierzęce

Dziś podaję Wam kolejny całkiem łatwy krok w stronę diety roślinnej. Pomyślcie, co dziś zjecie na obiad… Co widzicie na talerzu? Czy jest na nim kawałek mięsa? Albo więcej kawałków? Na przykład w gulaszu? A może to jest sos bolognese? Oj, ciężko będzie zweganizować takie danie, prawda? A nieprawda! Sos boloński to przede wszystkim warzywa i przyprawy. Spróbuj go zrobić bez mięsa, a na pewno niewiele stracisz. A jeśli już koniecznie chcesz, żeby w sosie pływały większe kawałki czegoś, wybierz roślinną alternatywę mięsa mielonego, która do złudzenia przypomina wyglądem, a nawet smakiem… wołowinę! A krówki niech cieszą się swoim życiem na pastwiskach.

Krok 3 – Zrób sobie wegański dzień, weekend albo tydzień

Jak tam Twoje pierwsze małe kroki w stronę wegańskiego jedzenia? Niecierpliwie czekamy na relację. Dzisiaj trochę większy krok – wegański dzień, a może weekend albo na bogato – cały tydzień! To już trochę wyższa szkoła jazdy, bo trzeba sobie opracować menu, tak dobierając potrawy, alby diet była zbilansowana i bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Często mówi się, że weganie jedzą za mało białka czy wapnia, które nieweganie dostarczają organizmowi jedząc produkty odzwierzęce. Jeśli faktycznie nie zbilansuje się odpowiednio diety, to i nieweganie nie dostarczają sobie potrzebnych witamin i minerałów. Bo ile ich jest w takim na przykład… fast foodzie? Na naszym story znajdziesz dzisiaj podpowiedzi roślinnego menu na cały dzień, weekend i tydzień. Jeśli zechcesz z nich skorzystać, koniecznie pochwal się zdjęciami.

Krok 4 – Zacznij zbierać wegańskie przepisy

Na koniec naszego październikowego ekowyzwania zachęcamy Was zrobienia kroku, który jest również mały i prosty, ale tylko z pozoru, bo… samo zbieranie przepisów na wegańskie potrawy to nie wszystko. Najważniejsze – zacząć je po prostu robić. Jak zacząć? Jest takie jedno danie, które nawet zatwardziałych mięsożerców wprawia w zdumienie, gdy jej spróbują, nie wiedząc, że bazą do niej są wyłącznie roślinne składniki. To smalec z fasoli. Jest łatwy do robienia, przepyszny, przez co bywa królem niejednej imprezy i znika błyskawicznie, a co najważniejsze – jest tak zdrowy i niskokaloryczny, że nawet osoby dbające o linię mogą go jeść niemal w każdych ilościach! Przepis – ten i wiele innych znajdziecie na naszym dzisiejszym story. Jeśli postanowicie ich spróbować, nie zapomnijcie wysłać do nas zdjęć i opinii.

Pamiętajcie, że kuchnia wegańska to jeszcze nie weganizm. To dopiero początek życia w poszanowaniem praw zwierząt, czyli całkowitej rezygnacji ze wszystkich produktów, które w jakikolwiek sposób mogą te prawa naruszać albo przyczyniać się do cierpienia zwierząt. To eliminacja ze skórzanych butów, torebek, ubrań i wielu, wielu innych przedmiotów codziennego użytku do których produkcji wykorzystano surowce odzwierzęce. Także kosmetyków.

Anita

Anita

Anita Odachowska, ekspert ds. ekologii Niby nie jestem, a jestem ekolożką. Bo ekologia to nie oszołomstwo. I każdy może ekologiem być. Ekologia to działania, które możemy i powinniśmy podejmować na co dzień. Co ważne, nie wymagają one większego wysiłku. Potrzebna jest tylko dobra wola. Satysfakcja gwarantowana.