Mały wielki eksperyment (cz. 2)

Kolejny tydzień z  limitem na zakupy spożywcze 10 zł na dzień okazał się dla mnie dużo trudniejszy. I chociaż w ogólnym rozrachunku pomieściłam się w budżecie, miałam dni, gdy robiłam spore zakupy oraz dni, gdy wyczerpywałam zapasy nie kupując zupełnie nic.

Zauważyłam, że trudniej zmieścić mi się w wyznaczonym budżecie, gdy rozluźniam dyscyplinę codziennego przygotowywania minimum dwóch posiłków. Weekend był dla mnie dość intensywny – mieliśmy gościa, z którym sporo czasu przebywaliśmy w mieście. W tych dniach też duża część środków szła na różnego rodzaju kaprysy i zachcianki, uszczuplając mój dzienny przydział. Niemniej zapasy nagromadzone jeszcze w zeszłym tygodniu sprawiły, że w ostatecznie nie przekroczyłam planowanej kwoty.

Na pewno eksperymentowi sprzyja pogoda. Upały sprawiają, że nie jestem głodna i spożywam dużo mniejsze porcje niż zimą czy w chłodniejsze dni. Przyzwyczaiłam się do dwóch dużych posiłków – późnego śniadania i obiadu – oraz  małej wieczornej przekąski i w moim przypadku sprawdza się ten rytm lepiej niż 5 małych posiłków dziennie. Poranne porcje kaszy dodają mi dużo energii, a popołudniowe dania bogate w świeże sezonowe warzywa zaspokajają moją potrzebę witamin. Mam nadzieję, że w tym tygodniu uda mi się regularnie gotować.

Przykładowe dania:

sałatka z rzodkiewki, ogórka, cieciorki i roszponki z olejem lnianym

pesto z pestek dyni i zielonych oliwek z makaronem spagetti bezglutenowym

kasza bulgur z jarmużem

Udostępnij
Przypnij
Szepnij
KOMENTARZE

Co myślisz o artykule?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *