Powrót

Witamina C – jaka najskuteczniejsza?

resibo_witaminaC

Witamina C ze względu na swoje właściwości jest bardzo częstym składnikiem kosmetyków. Ale jeśli ma być naprawdę skuteczna, musi się doskonale wchłaniać, a dopiero w skórze przekształcać w tzw. wolną witaminę C. Tylko wtedy naprawdę spełnia swoje fizjologiczne funkcje. Nie każdy rodzaj tej witaminy ma takie właściwości. Poznajcie dziś jedną z najskuteczniejszych form – Nikkol VC-IP.

Jak działa witamina C

Zacznijmy od funkcji tej witaminy jako składnika kosmetycznego:

  • Ma silne działanie antyoksydacyjne, a więc zwalcza wolne rodniki i hamuje procesy starzenia się.
  • Uszczelnia naczynia krwionośne.
  • Ma właściwości przeciwzapalne.
  • Działa rozjaśniająco (wybielająco).
  • Wspiera ochronę przed promieniami UV.

Rodzaje witaminy C 

Istnieje wiele rodzajów witaminy C, które są stosowane w kosmetyce. Zanim przejdziemy do naszego superskładnika, poznajmy je bliżej.

Kwas L-askorbinowy 

Najbardziej znana, bo czysta postać witaminy C. Jej zaletą jest skuteczność, szczególnie w rozjaśnianiu i poprawie kolorytu skóry. Niestety, w tej postaci surowiec bardzo często wywołuje podrażnienia i traci stabilność, gdy zostaje rozpuszczony w wodzie. A woda, jak wiemy, jest jednym z podstawowych składników większości produktów kosmetycznych. Nazwa INCI: Ascorbic Acid.

Palmitynian askorbylu

To już nie jest czysta postać witaminy, a jej pochodna. Jej wielkim atutem jest to, że rozpuszcza się w olejach, dzięki czemu nie traci stabilności i jest bezpieczna dla osób ze skórą wrażliwą. Niestety, czysta witamina C w tym surowcu uwalnia się w skórze bardzo wolno, przez co nie działa tak skutecznie i słabo się przyswaja. Nazwa INCI: Ascorbyl Palmitate.

Sól magnezowa fosforanu askorbylu i sól sodowa fosforanu askorbylu

Witamina C w tych postaciach również rozpuszcza się w wodzie, przez co jej skuteczność w głębszych warstwach skóry jest niska. Są to najłagodniejsze ze wszystkich pochodnych kwasu askorbinowego, jednak także najmniej skuteczne. Ale stosuje się je w preparatach dla osób, których cera wymaga dużo łagodniejszego działania. W przypadku soli sodowej dodatkowo mamy do czynienia z silnymi właściwościami antybakteryjnymi. Nazwy INCI: Magnesium Ascorbyl Phoshate i Sodium Ascorbyl Phosphate.

Glukozyd askorbylu

Kolejna pochodna kwasu askorbinowego, która łączy skuteczność tego składnika z działaniem enzymów. Dzięki enzymom czysta witamina C uwalnia się wolno, ale skutecznie dociera w głąb skóry. W tej postaci kwas rozpuszcza się w wodzie, a nie w olejach, jednak dzięki temu, że zastosowano tutaj glukozę, surowiec jest dłużej aktywny w skórze. Niestety, przez to, że rozpuszcza się w wodzie, a nie w tłuszczach, również może podrażniać skórę. Nazwa INCI: Ascorbyl Glucoside.

Tetraizopalmitynian askorbylu (Nikkol VC-IP)

Czas na naszą wisienkę na tym torcie – pochodną witaminy C, którą stosujemy w kosmetykach Resibo. Zdecydowałam się na jej użycie, mimo wysokiej ceny, dlatego że jej działanie jest nieporównanie lepsze w stosunku zarówno do kwasu askorbinowego, jak też jego pozostałych pochodnych. Skuteczność witaminy w tej postaci wynika przede wszystkim z jej wysokiej stabilności. To z kolei jest efekt dobrej rozpuszczalności w tłuszczach i odporności na wysokie temperatury. Dzięki temu, mówiąc obrazowo, witamina C ma czas na to, by wchłonąć się w skórę i dotrzeć do jej głębszych warstw. 

Ta pochodna kwasu askorbinowego ma formę olejową, dzięki czemu wykazuje dużą zgodność z warstwą hydrolipidową skóry, a to kolejny powód, dla którego dużo łatwiej wnika w jej głąb i może działać skuteczniej. Kolejnym efektem tej zgodności jest to, że Nikkol VC-IP nie tylko nie podrażnia skóry, ale też ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe.

Działanie składnika

Dzięki swoim właściwościom, tetraizopalmitynian askorbylu wchłania się doskonale. Działając w głębszych warstwach skóry z jednej strony chroni ją przed rozpadem kolagenu i elastyny, a z drugiej – stymuluje produkcję tych białek odpowiedzialnych za jej młody wygląd. Dzięki temu poprawia gęstość skóry i wygładza zmarszczki, a także zapobiega powstawaniu kolejnych. Ponadto ma silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek. Jeśli w produkcie połączymy tę pochodną witaminy C z witaminą E, ich skuteczność jako przeciwutleniaczy wzrasta podwójnie. 

Nikkol VC-IP, podobnie jak czysty kwas askorbinowy, wykazuje również silne działanie rozjaśniające i wybielające, jednak dzięki temu, że rozpuszcza się w tłuszczach i jest bardzo stabilny, a do uwolnienia się czystej witaminy C dochodzi w głębszych warstwach skóry, można go stosować również na dzień, również na silne słońce, bez obaw przez podrażnieniami czy poparzeniami.

Kolejna pozytywna właściwość tej formy witaminy C to bezpieczeństwo stosowania jej również przez osoby z cerą wrażliwą, skłonną do podrażnień, a nawet naczynkową.

Badania składnika

Nikkol VC-IP był badany pod wieloma różnymi kątami, w tym m.in. poziom rozjaśniania skóry, redukcja plam pigmentacyjnych czy hamowanie utleniania sebum. 

Rozjaśnianie skóry (łagodzenie poparzeń słonecznych)

Pierwsze z badań zostało przeprowadzone na 30 ochotnikach. Badanie trwało 3 tygodnie. Polegało na wywołaniu najpierw na przedramieniu ochotników rumienia, jak po poparzeniu słonecznym, tak aby uzyskać wyższą pigmentację skóry. Zaraz po takim sztucznym „poparzeniu” słonecznym na wybrane miejsca na skórze stosowany był preparat z 2-procentowym stężeniem Nikkolu VC-IP. Próbka była nakładana dwa razy dziennie, a cały test trwał 3 tygodnie.

Podsumowując… Jak widzicie, nie bez powodu wybrałam Nikkol VC-IP, zamiast zwykłego kwasu askorbinowego czy innych jego pochodnych. Ta forma jest bardzo stabilna, niezwykle skuteczna, w żaden sposób nie podrażnia skóry, nawet wrażliwej (w tym również takiej, która źle znosi preparaty z witaminą C w postaci kwasu), a dodatkowo nie tylko spełnia wszystkie funkcje witaminy C w skórze, ale też dodatkowo bardzo skutecznie wspiera skórę trądzikową i… kosmetyki z VC-IP można stosować również na dzień, nawet na największe słońce.

Dlatego ten składnik znajdziecie zarówno w naszym polecanym na noc serum naturalnie wygładzającym, jak też w energetyzującej esencji odmładzającej, którą z kolei polecamy na dzień. I oczywiście jeszcze w kilku innych produktach, jak np. nasza nieoceniona Instant Beauty Mask. Stosujcie bez obaw!

Ewelina

Ewelina Kwit-Betlej

Ewelina Kwit-Betlej, twórca marki Resibo Resibo to moja odpowiedź na… moje własne potrzeby. Postanowiłam stworzyć własną markę kosmetyczną. Naturalną, od początku do końca ekologiczną, spełniającą oczekiwania nie tylko moje, ale też – jestem o tym przekonana – najbardziej wymagających klientek. I oto jest – moja własna kreacja… Bo życie JEST przygodą.