Powrót
микрозайм на картуоформить заявку онлайн на потребительский кредит

Propanediol – co to takiego?

propanediol_resibo_płyn_micelarny

Propanediol, czyli glikol roślinny, to naturalny zastępca glikolu propylenowego. W kosmetyce obie te substancje są wykorzystywane jako rozpuszczalnik dla innych składników, a także element tworzący ich konsystencję i chroniący kosmetyki przed wysychaniem, a skórę – przed utratą wilgoci. Glikol propylenowy – co to jest? To składnik należący do grupy alkoholi wielowodorotlenowych. Jest bezbarwny, bezzapachowy i ma oleistą konsystencję. Dzięki swoim silnym właściwościom higroskopijnym oraz bardzo niskiej cenie znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Dla nas jest to zdecydowanie substancja, której nie chcemy w naszych kosmetykach. Choć Światowa Organizacja Zdrowia uznała tzw. PG za składnik bezpieczny...

Czytaj dalej