Powrót

Lyco-Sol™ – tajemnice niezwykłych składników

Resibo_lyco-sol

Lyco-Sol™ to nasz kolejny niezwykły składnik. Swoją nazwę zawdzięcza… pomidorowi! Łacińska nazwa tego popularnego warzywa brzmi bowiem Solanum Lycopersicum. Nazwa ta kryje w sobie coś jeszcze. Ekstrakt z pomidora zwyczajnego zasługuje na uwagę przede wszystkim dlatego, że jest doskonałym źródłem likopenu. To bardzo silny przeciwutleniacz, znacznie silniejszy od znanego beta karotenu. Zacznijmy od początku A na początku jest pomidor. Dokładniej mówiąc, pomidor zwyczajny, zwaney także jadalnym. Jest to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych pochodzący z Ameryki Południowej i Środkowej. Oczywiście, dziś znamy go na całym świecie. Sok z pomidora zawiera bardzo duże ilości przeciwutleniaczy. Wśród nich są: takich...

Czytaj dalej

SKINectura™ – tajemnice niezwykłych składników

SKINectura™ to nazwa tajemniczego składnika, która doskonale oddaje jego działanie. W słowie tym kryją się skóra, struktura i architektura, bo ten ekstrakt z endemicznego australijskiego kwiatu o nazwie kangurza łapa faktycznie jest nazywany architektem skóry. Dziś trochę informacji właśnie o tym składniku. Kangurza łapa SKINectura™ pozyskiwana jest z ciekawego kwiatu, który rośnie tylko w południowo-zachodniej Australii. Jego nazwa – kangurza łapa – wzięła się stąd, że faktycznie przypomina łapę kangura, a ciekawostką jest fakt, że znajduje się on w godle Australii Zachodniej. Kwiat ten jest bardzo popularny i często jest wykorzystywany przez mieszkańców jako bukiet do domowego...

Czytaj dalej

Propanediol – co to takiego?

propanediol_resibo_płyn_micelarny

Propanediol, czyli glikol roślinny, to naturalny zastępca glikolu propylenowego. W kosmetyce obie te substancje są wykorzystywane jako rozpuszczalnik dla innych składników, a także element tworzący ich konsystencję i chroniący kosmetyki przed wysychaniem, a skórę – przed utratą wilgoci. Glikol propylenowy – co to jest? To składnik należący do grupy alkoholi wielowodorotlenowych. Jest bezbarwny, bezzapachowy i ma oleistą konsystencję. Dzięki swoim silnym właściwościom higroskopijnym oraz bardzo niskiej cenie znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Dla nas jest to zdecydowanie substancja, której nie chcemy w naszych kosmetykach. Choć Światowa Organizacja Zdrowia uznała tzw. PG za składnik bezpieczny...

Czytaj dalej

Skwalan roślinny – co to jest?

resibo_skwalan-roślinny

Skwalan roślinny to jeden z ciekawszych składników naszych kosmetyków. Pewnie niejedna z Was zastanawiała się, co to takiego. Czas odczarować parę nieznanych nazw surowców. Dziś zajmiemy się właśnie skwalanem. Co to jest ten skwalan? Skwalan jest pochodną skwalenu, czyli węglowodoru nienasyconego, który jest zaliczany do lipidów, mimo że – w przeciwieństwie do innych lipidów – nie jest tłuszczem. Jest to naturalny składnik ludzkiego sebum, czyli warstwy lipidowej naszego ciała. Skwalan różni się od skwalenu tym, że powstaje przez wysycenie jego wiązań chemicznych, zyskując tym samym trwałość i odporność na utlenianie i promieniowanie UV. Skomplikowane? Wróćmy do skwalanu....

Czytaj dalej

Czy cera przyzwyczaja się do kosmetyków? Obalamy mit

resibo_czy-skora-sie-przyzywczaja-do-kosmetykow

Mam wrażenie, że to pytanie, a czasem nawet twierdzenie słyszałam niezliczoną ilość razy – tak często jest powtarzane. Wiele osób uważa, że ciągłe stosowanie tych samych kosmetyków powoduje, że cera rozleniwia się, przyzwyczaja i przestaje reagować składniki aktywne. Wiele z tego powodu powtarza, że co jakiś czas kosmetyki trzeba zmieniać. To ogromny błąd! Mit, który trzeba obalić Powyższe stwierdzenie to mit. Trzeba go raz na zawsze obalić. Zwłaszcza że parę razy natknęłam się na jego powielanie nawet przez szanowane czasopisma poświęcone zdrowiu i urodzie! Nie ma absolutnie żadnych podstaw naukowych ani badań dowodzących takiej tezy. Również na...

Czytaj dalej

Cera wrażliwa – jak pielęgnować?

Resibo-cera-wrazliwa

Cera wrażliwa czy też podrażniona to prawdziwe pielęgnacyjne wyzwanie. Taka skóra więcej troski niż jakakolwiek inna, przede wszystkim dlatego, że najczęściej bardzo trudne jest zidentyfikowanie, co tak naprawdę jej szkodzi i podrażnia ją. Dermatolodzy mówią w takich przypadkach o cerze nadreaktywnej, a właściciele takiego rodzaju skóry często mają w pakiecie także atopowe zapalenie skóry. Jak sobie radzić z takimi wyzwaniami? Natura kontra apteka Skoro mowa o dermatologach, to zacznijmy właśnie od nich. Często polecają do takiej skóry hipoalergiczne kosmetyki apteczne, które są oczywiście przebadane pod kątem bezpieczeństwa, jednak nie są produktami naturalnymi. W tej sytuacji osoby z...

Czytaj dalej

Tauryna – tajemnice niezwykłych składników

resibo_early_boost

Tauryna energetyzuje, pobudza do działania i pozwala poczuć się bardziej świeżo i młodo. Znamy ją jako składnik napojów energetycznych, ale rzadko słyszymy o jej skuteczności w kosmetykach. A są naprawdę wyjątkowe. Dziś opowiem Wam o Early Boost, czyli składniku opartym na roślinnej taurynie pozyskiwanej z czerwonej algi Jania Rubens. Skóra potrzebuje energii niezależnie od wieku. Tak, jak w całym naszym organizmie, nieustannie zachodzą w niej procesy chemiczne, które z jednej strony produkują energię, z drugiej – zużywają ją. Zachwianie równowagi w tym procesie objawia się nie tylko zmęczeniem całego organizmu, ale też – zmęczeniem skóry. Jest to...

Czytaj dalej

Wielkie wyjście. Jak dodać cerze blasku?

Wielkie wyjście – która z nas nie chciałaby wtedy wyglądać olśniewająco? Czy to rodzinne spotkania przy świątecznym stole, czy spotkanie z przyjaciółmi, czy sylwestrowe szaleństwa – każda okazja jest dobra, by oczarować innych, a przede wszystkim czuć się dobrze we własnej skórze. Zadbanej, pełnej blasku i promiennej. Jak dodać jej tego blasku? Oto sprawdzona recepta. KROK 1. Daj sobie czas Aby odpowiednio przygotować się na wielkie wyjście, trzeba dać sobie czas. W pośpiechu możemy co najwyżej zamaskować niedoskonałości, a nawet dodać cerze odrobinę „glow”, jednak nie będzie on miał wiele wspólnego z tym naturalnym, zdrowym, wynikającym z...

Czytaj dalej

Witamina C – jaka najskuteczniejsza?

resibo_witaminaC

Witamina C ze względu na swoje właściwości jest bardzo częstym składnikiem kosmetyków. Ale jeśli ma być naprawdę skuteczna, musi się doskonale wchłaniać, a dopiero w skórze przekształcać w tzw. wolną witaminę C. Tylko wtedy naprawdę spełnia swoje fizjologiczne funkcje. Nie każdy rodzaj tej witaminy ma takie właściwości. Poznajcie dziś jedną z najskuteczniejszych form – Ascorbyl Tetraisopalmitate. Jak działa witamina C Zacznijmy od funkcji tej witaminy jako składnika kosmetycznego: Ma silne działanie antyoksydacyjne, a więc zwalcza wolne rodniki i hamuje procesy starzenia się. Uszczelnia naczynia krwionośne. Ma właściwości przeciwzapalne. Działa rozjaśniająco (wybielająco). Wspiera ochronę przed promieniami UV. Rodzaje witaminy...

Czytaj dalej

Skóra tłusta i problematyczna. Jak ją pielęgnować?

skóra tłusta i problematyczna

Skóra tłusta i problematyczna może odzyskać naturalną równowagę. Wymaga jednak odpowiedniego podejścia przy pielęgnacji. Słowo „równowaga” ma tutaj kluczowe znaczenie, bo to właśnie jej brak jest najważniejszą przyczyną przetłuszczania i powstawania niedoskonałości. Jak dbać o taką skórę? Prawidłowe oczyszczanie Oczywiście, będę to powtarzać do znudzenia – zaczynamy od odpowiedniego oczyszczania. To jest przykazanie każdej osoby, która chce jak najdłużej cieszyć się zdrową, promienną i szczęśliwą skórą. Źle oczyszczona skóra nie jest w stanie odpowiednio wchłonąć substancji odżywczych zawartych w kosmetykach, nawet jeśli będą to najlepsze naturalne produkty. Zagrożeniem są też błędy w doborze kosmetyków. Na przykład nadmierne...

Czytaj dalej